Om meg
Jeg er utdannet både innenfor keramikerfaget og sivilingeniørprogrammet industriell design. Jeg tok svennebrev i februar 2024 og jobber nå med å etablere min egen virksomhet som keramiker. Jeg lager håndlaget keramikk basert på tradisjonelle håndverksteknikker, og arbeider hovedsakelig med porselen- og steingodsleire, som tåler daglig bruk og oppvaskmaskin.
For meg er estetikk, ergonometri og funksjonalitet likeverdige, så jeg streber alltid etter å lage gjenstander som er godt for øyet, men også for hånden og leppene. Jeg tror at gjennom gode opplevelser kan gjenstanden leve lengre. Kvalitet og fysisk holdbarhet er helt essensielt i mitt design og produksjon, så gjenstandene du blir glad i kan holde i generasjoner. Å velge håndverk framfor masseproduksjon kan bidra til å redusere bruk-og-kast-forbruk.
Veien til håndverket
Mitt første møte med keramisk håndverk var under et utvekslingsopphold i Seoul, Sør-Korea. Der står håndverk med leire veldig sterkt. Koreanerne er stolte av å ha en lang tradisjon med keramisk kunst og produksjon, som fortsatt lever i beste velgående.
Jeg tok et valgfag i keramikk ved universitetet hvor jeg ble fulgt opp av en veldig dyktig keramiker, Kap-Sun Hwang. Han var snill, men streng; vi måtte dreie sylindere i porselensleire, som er den vanskeligste leiren å jobbe i.
– Hvis man kan dreie en perfekt sylinder i porselen, kan man gjøre hva som helst, sa Hwang.
Vi øvde på å dreie sylindere hele semesteret, men fikk ikke ta vare på noe av det vi hadde klart å lage. Leiren ble resirkulert for å dreies på nytt. De siste to ukene fikk vi dreie hva vi ville, brenne og glasere noen gjenstander som vi kunne ta med hjem. Det var ikke alle som ble motivert av å øve på denne måten og flere falt fra etter hvert. Jeg ble derimot helt oppslukt av dreiingen. Jeg bestemte meg for å endre yrkesvei, fra design som gjelder å planlegge produkter og tjenester, til å i tillegg ta på meg oppgaven å produsere dem.
Jeg visste at jeg måtte lære mer for å kunne drive profesjonell praksis som keramiker. Etter designstudiet fikk jeg lærlingplass i keramikerfaget hos den dyktige keramikeren Edith Serine Thomassen i Trondheim. Jeg jobbet for henne i to år og fikk produsere hennes varer mens hun lærte meg flere teknikker. Her fikk jeg mengdetreningen jeg trengte og ønsket. Under læretiden i Trondheim hadde jeg et halvårig internship hos K.H. Würtz i Danmark, hvor jeg utvidet kompetansen min ved å jobbe i en større produksjon i et team med andre i fagfeltet.
CV
2024
Utvalgt til Homo Faber Fellowship, inkluderer 6 mnd praksis hos Ole Morten Rokvam
2023
6 mnd praksis hos K.H. Würtz, Horsens, Danmark
2024 - 2022
Svennebrev i Keramikerfaget, lærling hos Edith Serine Thomassen keramikk
2019
Utveksling SNU - Seoul National University
2021 - 2015
Master i Industriell Design, NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Utstillinger
2024
Ceramics in the Critical Zone, Kruttverket, Oslo
2025
KOMMENDE: 31. mai - 8. juni. Soloutstilling, prosjektrommet Risør Kunstpark
2025
KOMMENDE: 7.-13. april. Fellesutstilling med Homo Faber Fellowship, Casa Degli Artisti - Milano Design Week