Vedbrent keramikk kombinerer leire og aske ved rundt 1300°C og forteller om flammenes bevegelse i ovnen

Askeglasur og flammemønster

Vedfyring gir et helt spesielt uttrykk til keramikken som ikke kan gjengis med noen andre teknikker, ettersom asken og flammene i ovnen setter permanente spor og farger i leiren. Silica og mineraler i asken smelter og binder seg til leiren som en glasur, og det spontane mønsteret reflekterer flammenes strøm gjennom ovnen og gir forskjellig resultat i hver brenning, på hver gjenstand.

Vedfyrt kopp i porselen av Line Blom keramikk. Tydelig flashing og askeglasur
Arbeider fra vedfyring i Venabygd hos keramiker Torbjørn Kvasbø

Arbeider av diverse keramikere

Selvbygde ovner

For å benytte ved som energikilde bygges egne ovner av ildfast stein. Det finnes mange forskjellige design av ovner som påvirker resultatet av keramikken. Noen ovner fyres opp til topptemperatur på under 12 timer, mens andre holdes gående i 5 døgn eller mer.

Bygging av vedfyrt keramikkovn på Venabygd hos keramiker og kunstner Torbjørn Kvasbø
bygging av vedfyrt keramikkovn med ildfast stein

Et krevende arbeid

En fyring over flere dager krever et team som jobber på skift for å dekke alle døgnets timer. Det krever tilstedeværelse og konsentrasjon å gi ovnen riktig mengde ved til riktig tid. Alle sanser brukes; man lytter til rumlingen, ser på fargen på lyset i ovnen og flammen ut av pipa for å vurdere neste handling.

Vedfyring av keramikk, koselig nattskift og glødende ovn

En karbonnøytral energikilde

Ved er en karbonnøytral og fornybar energikilde. Ved som brennes avgir like mye CO2 som den som råtner i skogen, og planting av nye trær fanger inn igjen dette karbonet. Vi bruker restematerialer fra lokale sagbruk.

Ved som ligger stablet til tørk med vakker solnedgang

Foto: Johanne Nyborg

De runde merkene under krukken min?

Asken som blir til glass gjør at keramikken smeltes fast i ovnsplatene. Derfor brukes små klumper med ekstremt ildfast materiale til å løfte gjenstanden opp fra underlaget. Disse fjernes etter brenning, men etterlater seg merker på leira. Flammene vil ofte fyke rundt en slik klump og etterlate seg et vakkert metormønster.

stabling av vedovn til keramikk, kopper, vaser og tekanner
Vedfyrt dessertskål av line Blom Keramikk. Blå, svart og grønn glasur

Foto: Johanne Nyborg

Keramiske kjegler eller orton cones står i flammene inne i en rødglødende ovn

En perfekt temperaturindikator

Pyrometeret er ingen eksakt indikator på hva som skjer i ovnen. Vi bruker keramiske “kjegler”, som smelter ved helt spesifikke temperaturer. Vi observerer kjeglene gjennom små kikkehull i ovnen. Når riktig kjegle blir myk og begynner å tippe over, er temperaturmålet oppnådd og vi kan stenge ovnen før nedkjøling!

Foto: Johanne Nyborg